اگزمای پوستی
اگزما یا درماتیت واژه ای برای بیان انواع انواع مختلفی از بیماری های پوستی می باشد. این بیماری اغلب در واقع حالتی از التهاب پوست می باشد که علائم را به صورت قرمزی، خارش و خشکی نشان می دهد. مجموعه ای از این علائم می تواند در قسمت ها و سنین مختلف و با با علت های متفاوت در پوست ایجاد می شود. در این میان این سوالات مطرح می شود که آیا اگزما واگیر دارد؟ و چه کسانی به اگزما مبتلا می شوند؟ راه های درمان اگزما چیست؟ در ادامه به پاسخ این سوالات پرداخته می شود؟
اگزما یا درماتیت واژه ای برای بیان انواع انواع مختلفی از بیماری های پوستی می باشد که خود را با علائم قرمزی، خارش و خشکی نشان می دهد.
دکتر صفیه چعباوی زاده متخصص پوست، مو و زیبایی می باشند. جهت دریافت مشاوره از دکتر چعباوی زاده با شماره های ۸۸۲۰۹۵۵۱- ۸۸۱۹۱۹۷۵ تماس حاصل نمایید، همچنین شما عزیزان می توانید از پیج اینستاگرام دکتر چعباوی زاده دیدن فرمائید.
انواع اگزماها
اگزماها به دو گروه اساسی و بزرگ تقسیم می شوند :
- فرم های ارثی اگزما
رایج ترین نوع اگزماها اگزمای اتوپیک می باشد. این فرم از اگزما به Atopic dermatitis معروف است. واژه اتوپی واژه ای است که افراد نه تنها به لحاظ پوستی بلکه علائم دیگری را هم ممکن است در طول زندگی خود پیدا کنند. علائمی مانند قرمزی، خشکی و خارش حتی می تواند از دوران نوزادی شروع شود و ناحیه گونه ها و پیشانی را در بر گیرد. گاهی بی تابی های مکرر نوزاد به علت همین خارش ها است و حتی گاهی نوزاد همین حالات خاراندن را نشان می دهد. حالت این فرم از اگزما معمولا با گذشت زمان تغییر می کند و می تواند نواحی دیگری از بدن را در برگیرد که با مراقبت های لازم می تواند تحت کنترل قرار گیرد.
در برخی افراد با افزایش سن و رسیدن به سن بلوغ میزان ابتلا به اگزمای پوستی کمترمی شود یا ممکن است محدودتر شود ولی این افراد در آینده علائمی از آسم یا تب یونجه را پیدا می کنند.
- فرم های غیر ارثی اگزما
فرم های دیگری از اگزما وجود دارد که درماتیت را به صورت غیر ارثی داریم و معمولا فرم های تماسی یا فرم های آلرژیک می باشند که در صورت تماس با مواد آلرژن می تواند این حالت را ایجاد شود. شایع ترین فرم های اگزما در ناحیه دست می باشد و اغلب در افرادی که با شوینده ها یا موادی مانند نیکل یا مواد دیگر که باعث ایجاد حساسیت می شوند بیشتر مشاهده می شود. این حساسیت ها از فردی به فرد دیگر متفاوت است و بستگی به مقاومت سطح پوست برای جلوگیری از ورود عوامل آلرژن دارد.
عوامل تشدید کننده اگزما
- خشکی پوست: در کل مسله ای که می تواند علائم یک اگزما را تشدید کند خشکی پوست است. هرچه فرد پوست خشک تری داشته باشد احتمال اینکه واکنش آلرژیک را داشته باشد یا علائم ایتوپیک را دوباره نمایان کند، بیشتر است. زیرا افراد ایتوپیک پوست خشکی دارند ولی اگر این خشکی مراقبت نشود اگزماها می تواند در این افراد، دوره های تکرار بیشتری داشته باشد.
- آب و هوای سرد و خشک: در فصل هایی مانند پاییز و زمستان استفاده از لباس هایی که می تواند ایجاد حساسیت بیشتری کند به طور مثال لباس های پشمی و لباسی که از مواد مصنوعی در آن استفاده شده، می تواند علائم اگزما را تشدید کند.
- استفاده از شوینده ها: شوینده های مختلفی که باعث از بین رفتن چربی های سطح پوست که محافظ پوست هستند، را از بین می برد می تواند زمینه ساز تشدید حالت درماتیت شود.
- مواد تحریک کننده: مواد غذایی هرچند ممکن است علت اولیه به صورت مستقیم نباشند اما حتما تشدید کننده هستند به خصوص مواد غذایی که به نوعی باعث آزاد شدن هیستامین ها می شود و به طبع می تواند باعث افزایش خارش و علائم درماتیت ها شود.
شدت اگزما
بر اساس شدت و دوره ضایعات التهابی اگزما را می توان به دو دسته تقسیم بندی کرد:
- فرم حاد اگزما: نوع حاد که ضایعات به صورت ضایعات خیس هستند یعنی می تواند علاوه بر قرمزی و خارش، سطح ضایعه به صورت تاول های بسیار ریز و حتی ترشحی می شود . اگر مدتی از این حالت بگذرد و خارش روی این سطح ایجاد شود و اگر تحت درمان قرار نگیرد فرم اگزما حاد می شود. و به دلیل خارش بیش از حد پوست مقداری ضخیم می شود.
- فرم مزمن اگزما: فرم مزمن به دلیل اینکه ضایعه درمان نشده و بیماری طول کشیده و موضع تحت خارش قرار گرفته به صورت دفاعی پوست ضخیم تر تیره تر و حتی می تواند پوسته های روی آن تشکیل شود ولی علائم ترشحی را ممکن است نداشته باشد.
پیشگیری از اگزما
با دوری از مواد تحریک کننده، سوزاننده و استرس که باعث تشدید حساسیت می شود، می توان می توان از ابتلا به اگزما جلوگیری کرد. مراقبت از پوست زمانی انجام می شود که درمان انجام شده و باید از پوست طوری مراقبت شود تا رطوبت و انعطاف پذیری و چربی سطح پوست جایگزین شود تا احتمال عود بیماری کمتر شود.
درمان اگزما
توصیه می شود که درمان اگزما حتما زیر نظر پزشکان متخصص پوست انجام شود . در مورد اگزماها یک فاز درمان وجود دارد و یک فاز مراقبت و باید این نکته را در نظر داشت زمانی که درمان آغاز می شود و ضایعه از بین می رود با مراقبت از پوست باید از عود مجدد ضایعه جلوگیری شود. به طور کلی درمان به فاز حاد، تحت حاد و مزمن و به موضع قرار گیری ضایعه و سن بیمار بستگی دارد.
این درمان ها معمولا شامل یک سری کرم ها و پمادهایی است که به صورت موضعی باید استفاده شود. در کنار کرم های درمانی کرم های ترمیمی هم باید استفاده شود که به پوست کمک کند ضمن درمان بازسازی نیز شود.
از نظر شما دکتر پوست خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ آدرس بهترین دکتر پوست مو وزیبایی در تهران کجاست؟
راه های ارتباطی با دکتر صفیه چعباوی زاده :
- ۰۲۱۸۸۲۰۹۵۵۱ – ۰۲۱۸۸۱۹۱۹۷۵
- پیج اینستاگرام
- info@drchabavizadeh.ir
2 پاسخ
سلام وقتتون بخیر میخواستم بدونم اگزما مسریه؟
سلام
اگزما مسری نیست