بسیاری از افراد در طول عمرشان انواع ضایعات پوستی ، گوشت های اضافه و کلوئیدها را تجربه می کنند. برخی از این ضایعات مانند زگیل تناسلی و کلوئیدها هم از جنبه زیبایی هم از جنبه سلامتی افراد را تحت تاثیر قرار می دهند. خوشبختانه امروزه با پیشرفت علم روش های بسیاری برای برطرف کردن این ضایعات ارائه شده است که یکی از این روش ها کرایوتراپی یا سرمادرمانی می باشد. عارضه های پوستی عموما مدت زیادی بر روی پوست ماندگار می شوند و از بین بردن آن ها نیازمند روش های موثر می باشد. کرایوتراپی یک روش سرپایی و غیرتهاجمی برای از بین بردن ضایعات پوستی بوده که از نیتروژن مایع ، گاز آرگون و یا دی اکسید کربن تا دمای ۲۱۰- درجه سانتی گراد استفاده می شود. اگر شما هم علاقه مند هستید تا اطلاعاتی در رابطه با کرایوتراپی کسب کنید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
کرایوتراپی چیست ؟
همانگونه که در بخش پیشین به آن اشاره شد کرایوتراپی یک روش سرپایی و غیرتهاجمی می باشد که با استفاده از نیتروژن مایع ، گاز آرگون و یا دی اکسید کربن تا دمای ۲۱۰- درجه سانتی گراد اقدام به فریز کردن ضایعات پوستی و بافت مخرب می کند. این مواد سرمازا به طور مستقیم بر روی پوست اسپری می شوند و سبب مرگ بافت هایی می شوند که مسئول زنده نگه داشتن بافت مخرب بوده اند و در نتیجه طی چند جلسه ضایعات به طور کامل از بین می روند.
روشهای انجام کرایوتراپی
برای کرایوتراپی از سه روش عمده استفاده می شود که هریک تکنیک و مواد مختص به خود را داشته و به شرح زیر می باشند:
- نیتروژن مایع برای فریز کردن ضایعات پوستی
متداول ترین روش کرایوتراپی استفاده از نیتروژن مایع می باشد. این ماده می تواند دمای بافت را تا ۱۹۶- درجه سانتی گراد کاهش دهد و به عمق ضایعات پوستی نفوذ کند. از این روش بیشتر برای درمان سرطان پوست ، کلوئید و زگیل های ویروسی مانند زگیل تناسلی استفاده می شود. سرعت از بین رفتن ضایعات پوستی در این روش در مقایسه با دیگر متدها سریعتر بوده و زودتر به نتیجه می رسیم.
- استفاده از ماده DMEP
این ماده مخصوص سرمازا می تواند دمای بافت را تا ۵۷- درجه سانتی گراد کاهش دهد. مدت زمانی اعمال آن بر روی ضایعه حدود ۱۰ تا ۳۰ ثانیه بوده و ممکن است با کمی درد و التهاب همراه باشد.
- استفاده از کربن دی اکسید
دی اکسید کربن منجمد شده می تواند دمای بافت را تا ۷۸-درجه سانتی گراد کاهش دهد و به طور مستقیم بر روی ضایعات پوستی قرار گرفته و موثر واقع شود.
کرایوتراپی چگونه عمل می کند؟
از دستگاهی به نام کرایو برای از بین بردن ضایعات پوستی استفاده می شود. دستگاه کرایو یک مخزن دوجداره و عایق است که نیتروژن مایع یا ازت در آن نگهداری می شود. دمای مواد موجود در مخزن با اسپری کردن می تواند از ۱۹۶- تا ۲۱۰- کاهش یابد. هنگامی که مواد سرمازا روی بافت مخرب اسپری می شود ، رگ هایی که به این بافت ها خون رسانی می کرده اند از بین رفته و طی چند روز ضایعات به صورت تاول سفید یا قرمز دیده می شود و کبود خواهد شد. ضایعه پوستی اکنون پوسته پوسته شده و از بدن جدا می شود. پوست در اثر کلاژن سازی ترمیم شده و سلول های تازه جای بافت های مرده را می گیرد و در نهایت پوستی سالم به ارمغان آورده می شود.
به طور کلی کرایوتراپی در سه مرحله انجام می شود:
- انتقال حرارت:
نیتروژن مایع به بالاترین دمای خود رسیده و حرارتی به پوست منتقل می شود. به این ترتیب از پوست به مایع فریزکننده حرارت منتقل شده و سلول های بافت آسیب دیده تخریب می شوند.
- تخریب سلول ها:
در این فاز سرمای وارد شده و فریز شدن سلول ها سبب تخریب بافت مخرب می شود. نتیجه آن کاهش تولید کلاژن ها و توقف خون رسانی به بافت مخرب می باشد. به همین جهت سلول های این بافت از بین می روند.
- التهاب:
ناحیه ای که تخریب شده بود اکنون دارای التهاب و قرمزی می باشد. التهاب در این فاز نشان دهنده از بین رفتن کامل سلول های آسیب دیده بوده و فرآیند ترمیم پوست آغاز می شود.
کاربردهای کرایوتراپی
کرایوتراپی یک روش درمانی با استفاده از مواد سرمازا بوده که بهترین متخصص پوست در تهران برای از بین بردن تومورها و انواع ضایعات و مشکلات پوستی به کار می گیرد. به طور کلی کرایوتراپی را می توان در موارد زیر استفاده کرد:
- از بین بردن خال های گوشتی
- از بین بردن کک و مک ها
- برطرف کردن زگیل های تناسلی و دیگر انواع زگیل
- از بین بردن لک های پوستی
- درمان بیماری های دهان
- برداشتن تومورهای پوستی
- از بین بردن تومورهای استخوانی
- درمان سرطان پوست در مرحله اولیه
- از بین بردن چربی های اضافی بدن
چه افرادی کاندید مناسب کرایوتراپی نیستند؟
کرایوتراپی یک روش ایمن و غیرتهاجمی بوده و کاربردهای بسیاری را شامل می شود اما این روش پرکاربرد برای همه افراد توصیه نمی شود به همین جهت اطلاع پزشک از سابقه پزشکی شما واجب می باشد:
- افراد باردار یا شیرده
- کودکان یا افراد مسن
- افراد با سابقه دیابت
- افراد با پوست تیره
- تومورهای سرطانی و بدخیم
- سرطان پوست پیشرفته
- افراد با بیماری های قلبی و تنفسی
- سابقه بیماری های کلیوی
- افراد دارای عفونت فعال
- افراد دارای پلاتین یا شی فلزی